Tuesday, 24 February 2015

Belimbing Buluh

Uols tau kan keistimewaan sambal hitam ialah pada asam belimbing. Biasanya stok asam belimbing ni mak mertua yg supply. Jimat gas sbb dia masak pakai kayu api. Ada sekali tu kampung tak berbuah  sbb musim hujan. Stok belimbing kat umah makin surut. Memang menggelupur la sebab demand sentiasa ada (Alhamdulillah rejeki utk anak2)

Rejeki I la ramai kontek bagitau depa ada pokok belimbing sedang berbuah. Memang cargas la pi amek. Bukan amek free ok. Kita sindri meniaga so buat cara meniaga. Gitu











tolak 3 balang yg penutup bulat kaler merah dua ketul n penutup biru tu yg lain2 tu I rebus seharian. 40kg!

Tu sebab sambal hitam ni mahal. Proses nak buat asam lama, 40kg belimbing buluh dah jadi asam cuba teka dpt berapa bila jadi asam? 8kg. Yes, 8kg sahaja. Kena lak I guna ikan bilis gred AA, cili padi plak cili padi kampung. Semua berkualiti. Jadi berbaloi la sepeket/sebekas 180-190gram Rm10 je. 


Untuk tempahan boleh Whatsapp : 012 33006743

No comments:

Post a Comment